© Ans Brys, Red Star Line Museum

Liefde & Migratie?

Migreren omwille van liefde is van alle tijden en blijft een romantische snaar raken. Of het nu gaat over verhuizen omwille van een Erasmus-lief, een toevallige ontmoeting op reis die veel meer betekent dan je wou of een huwelijk met iemand uit het thuisland, liefdesmigratie is er in allerlei vormen. Internet, goedkope vliegtuigtickets, toerisme of buitenlandse studies, het wordt ons vandaag gemakkelijk gemaakt om iemand over de eigen grenzen heen te leren kennen. Liefdesmigratie en gezinshereniging vormen de laatste 50 jaar dan ook de belangrijkste redenen om te migreren.

De tijdelijke tentoonstelling Destination Sweetheart in het Red Star Line Museum neemt de bezoeker mee op de hobbelige reis die geliefden afleggen om bij elkaar te kunnen zijn. Niet alleen weegt de afstand door, ook de procedure die koppels moeten doorlopen om bij elkaar te kunnen zijn, sleept vaak lang aan. De rol van familie en de controle van de overheid komen eveneens aan bod. Brieven, interviews en persoonlijke objecten van de geliefden nemen je mee in hartverwarmende maar ook confronterende verhalen.

Red Star Line x Jeugdcentrum Bazzz

In tijden van corona, brengen het Red Star Line Museum en jeugdcentrum Bazzz de expo naar de klas. Dit lespakket geeft leerkrachten verschillende tools om liefde en migratie bespreekbaar te maken in de 3de graad. Migratie zorgt voor nieuwe verhalen, andere rituelen en opvattingen over wat liefde is en hoe die geuit wordt. Ook onze gekleurde klassen zijn het gevolg van oude en nieuwe migraties. Wat zijn de liefdesverhalen in jouw klas?

9 lessenpakket

Samen hebben we 9 interactieve lessenpakketten opgezet die verschillende thema’s gerelateerd aan liefde en migratie behandelen. Aan de hand van filmpjes, leuke oefeningen, spellen en stellingen worden studenten aan het werk gezet. Ga jij samen met hen op zoek naar liefdesmigratie?

“Of het nu gaat over verhuizen naar een Erasmuslief, een toevallige ontmoeting op reis die iets meer wordt, of een voorgesteld huwelijk met iemand uit het thuisland, liefdesmigratie is er in allerlei vormen en maten.”

Wat zijn de lessenpakketten?

Het zijn 9 downloadbare lessenpakketten die jou als leerkracht volledig ondersteunen om thema’s gerelateerd aan Liefde & Migratie voor de klas te brengen. Naast een bezoek aan de tentoonstelling ‘Destination Sweetheart’ in het Red Star Line Museum, heeft Bazzz voor hetvolgende gezorgd:

CONVERSATION STARTERS

Aan de hand van interactieve oefeningen laten we de studenten met elkaar in gesprek gaan. Het doel is om verhalen en ervaringen uit te wisselen. Hiervoor worden verschillende methodieken en werkvormen gebruikt.

BEELDEN ZEGGEN MEER

Bazzz jongeren gingen de straten op en spraken mensen in het Red Star Line museum aan om hen over liefde en migratie te laten praten. Daarnaast is er ook uniek filmmateriaal uit de tentoonstelling ter beschikking gesteld.

EN NOG MEER LIEFDE

Doorheen de lessen werpen we een blik op liefde & migratie en alles wat daarbij komt kijken. Doorheen het pakket worden taboes doorprikt en worden jongeren uitgedaagd in hun denken. 

Om toegang te krijgen tot de lessenpakken klikt u op ‘downloaden’. U zal via e-mail alles ontvangen. Dit is een PDF-bestand met daarin alle oefeningen en beeldmateriaal. En bij enkele ook een begeleidende Powerpoint. Wilt u graag Bazzz inschakelen voor deze lessen? Mail naar vormingen@jcbazzz.be

downloaden

Les sturen naar:

downloaden

Les sturen naar:

downloaden

Link sturen naar:

downloaden

Les sturen naar:

downloaden

Les sturen naar:

downloaden

Les sturen naar:

downloaden

Les sturen naar:

downloaden

Les versturen naar:

downloaden

Les sturen naar:

downloaden

Les sturen naar: